Objavljene knjigeOvaj roman prvobitno je bio scenario koji sam pisala kao završni master rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U toku gledanja filma „Ajvar“ u Takvudu, palo mi je na pamet da ga pretvorim u roman. Taj proces nije bio kratak ni lak ali je, sem romana, iznedrio u meni pripovedačkog zanatliju.

Ušao je u uži izbor na konkursu „Raštan“ izdavačke kuće za originalne rukopise. Kako roman tematizuje odnos kapitalističkog sistema prema pojedincu, bilo bi licemerno da je izašao na drugi način nego što jeste.

Odlomak iz recenzije Bojana Krivokapića

Ivana Miljak Karanfilov savremenim izrazom, komunikativnim stilom i vešto istkanom dramaturgijom, uspeva da nas uvede u život najnižeg sloja radnika na ovom plovilu, u njihove fizičke i psihičke muke, dane koji su bez broja, imena i boja, i kojima se ne nazire ni početak ni kraj. Citati iz štampe koji se javljaju kroz tekst funkcionišu kao bljeskovi – upozorenje, uznemirenje, ali i trežnjenje, odnosno uzemljenje – oni priču koja se pripoveda čine još ubitačnijom.

Cena: 770,00 dinara

KUPIOvo je moja prva knjiga umetničke proze. Pisala sam je eksperimentalno, gotovo automatski i ekspresivno. Rukopis je pobedio na konkursu „Đura Đukanov“ dok je u žiriju, između ostalih, bio Uglješa Šajtinac zbog čega sam ovu nagradu silno i potajno priželjkivala. Kada je knjiga objavljena, ušla je u uži izbor za regionalnu nagradu „Edo Budiša“.

Saopštenje žirija za dodelu nagrade „Đura Đukanov“ 2021. godine

Zbirka ,,Danas kada sam došla kući” predstavlja delo koje karakteriše snažna introspekcija i dobri jezički obrti. Iako tematski različite, sve priče imaju jezičku razdraganost i visprenost koja pripovedački glas čini prepoznatljivim i pokazuje nesumnjiv pripovedački talenat. Zbirka najbolje spaja vrstu književnog talenta svoje autorke, kompoziciju pojedinačnih priča i zbirke u celini i literarnu realizaciju mota pod kojim zbirka nastaje: ,,hoću da budem istinita”.

Cena: 660,00 dinara

KUPI


U ovoj knjizi sam sakupila i objavila filmske priče Boška Tokina, avangardnog pisca i filmofila na čijem opusu sam doktorirala. Neke od ovih priča nisu bile do ove knjige objavljene, a pronašla sam ih u predratnoj periodici tokom dugog i detaljnog istraživačkog rada u Narodnoj biblioteci u Beogradu i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu.

Kuriozitet je što je Dragan Velikić u romanu „Adresa“ direktno citirao ovu knjigu, a prethodno me o tome obavestio. Rukopis ove knjige je nagrađen na konkursu za ediciju „Prva knjiga“ koji raspisuje Banatski kulturni centar.  

Odlomak iz recenzije Viktora Škorića

Proza Boška Tokina formalno i sadržinski obuhvata veliki opseg: neka njegova dela spadaju u pionirska ostvarenja kinematografskog pisanja; druga sadrže naboj karakterističan za dramsku radnju; a neka dela (kao „Alaska: dijalog, film i pesma“) tipičan su produkt avangardnog, tačnije manifestnog karaktera. U svima se prepoznaje talenat i ideja koji stvaraju svet proznog dela. Dobar priređivač zna kako da organizuje izbor priča ili pesama; kod Boška Tokina hronološki sistem pokazao se najboljim ne samo zato što oslikava stvaralačku amplitudu pisca, već i zato što su u toj kretnji od avangardnog preko modernističkog ocrtani obrisi naše međuratne književnosti.

Cena: 550,00 dinara

KUPI